2011. szeptember 30., péntek

Lépcső projekt

Bár a logikai, és a gyakorlati sorrend sem ez, mégis a lépcsővel folytatom, ha már az előbb a nyílászárókat mutattam meg.

Adott volt az adott lépcső. Ez:
Hagyjuk, nem méltatom:, csak a zsázsát a festett virágtartóban (igen, az urnára hajazóban), amit a gyerekek ültettek:)

No, a lépcsőt elbontattuk, amivel együtt mellékesen a régi földelésünket is (vagyis amit annak neveztek). A lábazatot itt is leszigeteltettük, majd a lépcső alapja készült el.

Következett a lépcső betonozása.

Majd elkészült az alsó lépcsőfok "máza", ami nem járólap, hanem a térkő maga. Itt még fuga nélkül.

Na innen főtt a fejem újból, mivel egyrészt már éreztem a vesztem, hogy a férjúr nyerte ezt a meccset (kocsibeálló is, lépcső is "legyen meg az Ő akarata" szerint alakul, és ez az én kényes ízlésemnek meg nem felel meg:) ), másrészt, hogy hogyan tovább, a második lépcsőfok/pihenő kiosztása milyen legyen? Úgy-hogy nekiálltam a Tetris-ezni. Merthogy a kőművesek által javasolt mintázatot széles mozdulattal lesöpörtem, orcámon a jól ismert nem-tetszik-grimaszt felöltve.



Végül, hosszas elemzés, fotózás, rakosgatás, ideológizálás és fejcsóválgatás után maradt a kőművesek által javasolt minta:))


Az ajtón kívül az új kültéri lámpa is, a színezés is, meg a térkő is látszik, de majd kapnak ezek majd külön bejegyzést is.

2011. szeptember 23., péntek

Legalja nyílászáróink cseréje

Volt nekünk egy három színben pompázó, nehezen nyíló tetőtéri-,

és egy jólszelelő fürdőszoba ablakunk (ez még a házvásárláskori kép, szóval nem ilyen retro a kiindulóállapot már, de hatásvadászatnak jó, nem?!:)),

ja és egy zug-generáló bejárati ajtónk is.

No ezekről mondtunk most le, némi kézpénzzel egyetemben.

Asztalossal méretre készíttettünk tehát 2 faablakot fehér színben, és 1 bejárati ajtót izé színben.

Ablakok: Bukó, nyíló, Borovi fenyő, hőszigetelt üvegezés, szoknyás fém vízvető, Hoppe kilincs, roto vasalat, UV-álló Milesi lazúr.


Ajtó: kilincs, vasalat, festék ua. mint ablaknál, de azt nem tudom hány pontos a dolog.

Mint látható, ezek még a beépítés során készült képek. Jelenleg zajlik a bontások javítása, és a takarólécek felrakása.

Az ajtó belülről kissé alulmúlta várakozásaimat a kazetták, osztók kialakítása miatt (lásd fent), de kívülről olyan amilyet elképzeltem (ez majd későbbi posztban).

Az izé színt eddig csak kevesen látták, és egy része véleményezte is: "Az ajtónak milyen színe lesz, vagy ez már a végleges?"... :))
Egyébként ezzel voltunk a legnagyobb gondban, ugyanis az asztalos a Milesi lazúrt alkalmazza. Nekünk ugyabár a házban már meghatározó a faajtók Tikkurilla Feelings-es kékes-szürkés-zöldes színe. Ilyen színt és struktúrát a Milesi vastaglazúrok nem tudnak (mivel amaz fedőfesték, ez meg ugyebár nem), másrészt a férj által favorizált térkőhöz nem is ment volna. Így kellett valami elfogadható színt keresni, ami a kültéri téglakőhöz, és a beltéri színekhez is jól passzol. Persze az asztalosnak bedobtuk a kétszínű ajtó ötletet, ami már bevált a fürdőnél, de a felár miatt ez kiesett (ennyit az elvekről). Kétszer voltunk a bemutatóteremben, teljes nirnavában, mire végre erre igent mondtam.

És akkor az árak:
- tetőtéri ablak (149x90) 79000 Ft
- fürdő ablak (70x44) 36000 Ft
- ajtó (210x90) 126000 Ft
- bontás, beépítés 40000 Ft

Fentiek és a további árajánlatok alapján lemondtunk az ajtó kétoldalas festéséről (+25E), ajtó zsalugáterről (120E), az ajtó díszkeretéről (42E).

2011. szeptember 11., vasárnap

Külső szigetelés

Itt a csigázás vége:)

Igen, (el)szigetel(őd)tünk. Én annyira nem voltam rákattanva, de a családfenntartó kellően eltökélt volt. Tehát terveztünk, és árajánlatot kértünk.
Több helyen is változott az alapkoncepció a lóvé miatt, ami engem személy szerint eléggé zavar. Tehát nem kőzetgyapot lesz, és még a Terranova EPS Clima sem. Szóval házunk becsomagolva végérvényesen. Én mindenesetre már nyáron elkezdtem magam szoktatni a nagy reggeli-esti szellőztetésekre. Ha penészedünk legfeljebb majd szemöldökráncolva ingatom a fejem, hogy "ugye én megmondtam", és kaján vigyorral szemlélem párom anyázását.
De bízzunk benne, hogy a szigetelés valóban frankó dolog! (figyelem! rubintrékalóvigyor!:))

Vágjunk a lovak közé, vagy bele a lecsóba...

A falat kissé megcsiszolták a szakik, hogy tapadjon a ragasztó, majd a lábazat felett kezdték el felhelyezni a szigetelőanyagot.

10 cm-s hungarocell táblákkal dolgoztak végig a ház körül. Ablakfülkénél viszont 2 cm-st alkalmaztak, mivel nagyobb nem fért volna el a már fix ablakkeretek miatt.

Dübellel is rögzítették a táblákat, majd ezeken a helyeken javították az esetleges benyomódásokat.


A gázbekötésnél szabadon hagyték a csövet, erre majd csak háló jön és színezés, mert állítólag "átlevegőztetettnek kell lennie a csőnek" (fővállalkozó mondta, mint a gázosok szlogenjét). Hát legyen.

Következett a hálózás, vakolás.

A lábazat van ugye már csak hátra. Nos, a ház körül a járdát feltörettük, hogy a korábbi külső járószint alá szigeteljünk pár centit. Ahogy a képen látszik ide a vízszigetelős, zöld szigetelőtábla került.

És ez is megkapta a maga hálóját, vakolatát.

Folyt. köv., hiszen még a színezés szóba sem került, és mert a munka szimultán folyt ablak és ajtócserével, párkány és lépcső készítéssel, és térkövezéssel. És a vízelvezetés sem volt smafu.

2011. szeptember 1., csütörtök

Csigázás

Leginkább hűséges Adélomat csigázom éppen. Merthogy a bordűrrel együtt levertem a külső ablakpárkányt megtestesítő járólapokat is.
Anno:

Rongálás után:

Naaa, vajh' miért?!:)