2011. május 19., csütörtök

Én kiskertem - fűszeres

Beleszülettem a gyógynövények, fűszerek szeretetébe, imádom őket, nem tűzoltó szerettem volna lenni, sem kukás, hanem velük foglalkozni. Nem így lett, bár kissé közel álltam hozzá.
Viszont végre van saját fűszerkertem. OK, nem egy kánaán még, de alakul. (mint púpos gyerek a prés alatt...úúúú, ezt nem kellett volna).
Tavaly már ültettem pár növényt, de tavasszal átrendeztem újra mindent, és új alapokra helyeztem a fűszerest.
Növénylista: kakukkfű, zsálya, petrezselyem, citromfű, snidling, bazsalikom, izsóp, menta. Kifagyott a rozmaring, és a levendula meg magról csenevészkedik. Borágó arrébb van, a zöldséges peremén épp most kelt ki. Fokhagyma meg az eprek közt, kapor ha kikel, az uborka mellett szintén külön.
Íme pár részletkép, a nagy totál majd később, ha már tele a kertrész:)



Medvehagymát már mutattam korábban, de most ki is szedtem, mert ezt is átvariálom.
A petrezselyem és a bazsalikom kivételével mindent gyökerestül kaptam, vettem, mind megmaradt, nem volt gond. Citromfű nagyon nő, terjed, de én pont ezt a bujaságot kedvelem, ráadásul olcsón befedi a területet, tiszta haszon. Ha nagyon nő, úgyis lecsípjük, finom limonádét készítünk belőle. És még nyugtat is:) Zsályát körbeduruzsolják a dongók, méhek, idézhetném: "Dongó, darázs döngicsél, Esik eső fúj a szél...).
Snidling, elvileg a levelek zamata csökken, ha virágzik, de nem izgat, nemcsak a leveléért, hanem a virágáért is ültettem el, szerencsére ez is jó buja, és terjed. Petrezselyem valóban nagyon vontatottan kel ki, mint Bálint gazda írta vagyon. Az őszi vetésből semmi nem lett, a tavaszi látszik a képen, hogy bejött. A fodros petrezselyem át is telel, juhéjj.

1 megjegyzés:

cottage írta...

Klasszikustól csak pontosan, szóval javítottam az egyébként morbid hasonlatomat.(alakul, mint gyerek feje a satu alatt helyett, alakul mint púpos gyerek a prés alatt)
:)